ÚSEK H-43 Staré Město pod Landštejnem - průvodce

 

 

Právě vychází "retro publikace" Miloslava Svitáka: průvodce úsekem H-43.

    V říjnu 2013 byla na aukro.cz nám neznámým člověkem vydražena brožura o úseku H-43, a to za obdivuhodných 503 Kč. Vyvolávací cena byla 78 Kč. Jejím autorem je Miloslav Sviták a pojednává o stejnojmenném úseku, vybudovaném v roce 1937 v prostoru Staré Město pod Landštejnem na Jindřichohradecku.

    Brožura poprvé vyšla v září 1994 a byla prodávána při prohlídkách úseku H-43, které M. Sviták organizoval a prováděl téměř každoročně. První prohlídka byla uskutečněna již v sobotu 2. října 1993, tedy rovný týden po oficiálním zpřístupnění Muzea čs. opevnění Klášter.

    Na nápad uspořádat prohlídku tohoto úseku, který je plný zajímavých objektů lehkého opevnění, přišel před 19 lety sám Miloslav Sviták. "Prohlídky úseku H-43 jsou čistě mou záležitostí. Začal jsem s nimi právě u příležitosti 55. výročí mobilizace čs. armády," upřesňuje autor brožury. A co říká na to, že někdo jeho brožuru vůbec dražil, a na výsledek dražby? "Musím konstatovat, že mě to překvapilo. Když jsem v roce 1994 tuto brožuru vydával a prodával za tehdejších 7,- Kč, což se prakticky rovnalo výrobním nákladům, vůbec by mě nenapadlo, že za necelých 20 let bude brána jako historická práce a dokonce někým dražena a vydražena za mnohonásobek původní ceny. Ze zpráv, které ke mě přicházejí, je patrné, že o zmíněnou brožuru je stále zájem, což potvrzuje akce na dražbě."

    Aby M. Sviták potěšil případné zájemce a zároveň zamezil kupčení se svými publikacemi, nalezl původní matrici čtvrtého, neupraveného vydání z roku 1997 a rozmnožil brožuru znovu. "Je to moje prvotina, a nyní dokonce i historická. Pochopitelně nebude k prodeji za vydražených 503 Kč, ale za daleko příznivější cenu," usmívá se Miloslav Sviták a opětovně vydává svou brožuru jako "retro publikaci".

     Brožura má 16 stran formátu A5, včetně mapky celého úseku, a je doplněna osmi výkresy.

    Cena: 50 Kč

    Objednat si ji můžete zde